Maagtorsie bij de hond

Graag brengen wij dit onderwerp even onder de aandacht aangezien dit een ernstige aandoening is die, als er niet snel medisch ingegrepen wordt, dodelijk afloopt!

Wat gebeurt er bij een maagtorsie?
De maag ligt tussen de slokdarm en dunne darm in. Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as. Hierdoor worden de ingang en de uitgang van de maag afgesloten en bloedvaten raken bekneld. Door dit proces worden de bloeddruk en hartwerking verlaagd waardoor het lichaam onvoldoende zuurstof krijgt.

Doordat de maag afgesloten is, kunnen de gassen die ontstaan door gisting niet meer ontsnappen en wordt de maag steeds boller en boller. Door deze uitzetting kan het middenrif niet meer goed bewegen, waardoor ademhalen moeilijker wordt voor de hond. Dit zorgt voor nog minder zuurstof in de weefsels, waardoor de maagwand kan afsterven, bacteriën in de darmen gaan giftige stoffen afscheiden, de nieren en lever worden aangetast en uiteindelijk overlijdt het dier.

De symptomen van een maagtorsie
Zoals eerder genoemd is het van levensbelang dat een maagtorsie snel herkend wordt zodat er snel gehandeld kan worden. Belangrijke symptomen zijn:
– Loos braken (kokhalzen, proberen te braken zonder dat er iets uitkomt)
– Rusteloosheid
– Bolle buik (met name linkerkant)
– Kwijlen
– Bleke slijmvliezen
– Snelle ademhaling

 Het stellen van de diagnose
De klinische verschijnselen wijzen vaak al in de richting van een maagtorsie. De definitieve diagnose kan met een röntgenfoto worden gesteld.

 Het behandelen van een maagtorsie
Zoals eerder benoemd, is een maagtorsie een spoedgeval en bij enige verdenking ervan dient u direct contact op te nemen met de dierenarts.
Meestal zal de dierenarts eerst proberen het aanwezige gas uit de maag te laten ontsnappen door een slang in te brengen via de bek van de hond. Naast het gas kan op deze manier ook de rest van de maaginhoud worden verwijderd.
Als de maag al volledig gedraaid is, lukt dit vaak niet meer en zal de dierenarts ervoor kiezen om een holle naald via de buikwand in de maag aan te brengen zodat op die manier het gas kan wegstromen. Als er wat gas via de naald is ontsnapt, kan er opnieuw geprobeerd worden of de slang nu wel via de bek ingevoerd kan worden om zo de rest van de inhoud te doen laten ontsnappen.
Als ook dit niet lukt, dan moet de hond geopereerd worden. De dierenarts zal de maag zoveel mogelijk proberen terug te draaien zodat de slang nu ingebracht kan worden waarna de maag gaat slinken. Is de maag zo opgezwollen dat draaien geen optie is, dan zal de maag opengesneden moeten worden.

Prognose
De prognose is afhankelijk van de snelheid waarmee de diagnose wordt gesteld. Dieren die in een vroeg stadium worden aangeboden en nog niet in shock zijn, hebben een goede prognose. Indien de hond al in shock is, is de kans op overlijden op de operatietafel aanzienlijk.

Wat is de oorzaak van een maagtorsie en hoe kan het worden voorkomen?
Het is niet bekend waarom de maag bij bepaalde hondenrassen kan kantelen. Wel is bekend dat vooral de grote rassen gevoelig zijn voor een maagtorsie en rassen die een diepe borstkas hebben. Na onderzoek blijkt ook dat reuen meer risico lopen op een maagkanteling dan teefjes.

Naast het ras is voeding ook een belangrijke factor bij het ontstaan van een maagtorsie. Zo wordt het afgeraden om een hond vlak voor of vlak na het eten actief te laten zijn. Geef uw hond rondom de maaltijd voldoende rust zodat de voeding rustig verwerkt kan worden in het lichaam.
Het eten van een te grote maaltijd in één keer brengt ook gevaar met zich mee. Eén keer per dag eten geven wordt daarom afgeraden. Honden die gulzig eten en dus schrokken, lopen ook meer kans op een kanteling van de maag. Eet uw hond gulzig: geen dan kleine porties voer of schaf een speciale etensbak aan die ervoor zorgt dat de voeding minder snel kan worden opgegeten.
Voer uw hond niet van een hoogte, maar zet de etensbak gewoon op de grond. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat bij het voeren vanaf een hoogte gelijktijdig veel lucht wordt ingeslikt wat de kans op een kanteling doet vergroten. De grootte van de brokken spelen hier ook een rol in. Geef bij voorkeur grote brokken, ook dan wordt er minder lucht ingeslikt. Verder zijn er nog een paar medische zaken die het risico verhogen. Honden die bekend zijn met andere maag-darmproblemen lopen meer gevaar en ook honden waarvan de milt operatief is verwijderd hebben een verhoogd risico.

kanteling dan teefjes. Naast het ras is voeding ook een belangrijke factor bij het ontstaan van een maagtorsie. Zo wordt het afgeraden om een hond vlak voor of vlak na het eten actief te laten zijn. Geef uw hond rondom de maaltijd voldoende rust zodat de voeding rustig verwerkt kan worden in het lichaam. Het eten van een te grote maaltijd in één keer brengt ook gevaar met zich mee. Eén keer per dag eten geven wordt daarom afgeraden. Honden die gulzig eten en dus schrokken, lopen ook meer kans op een kanteling van de maag. Eet uw hond gulzig: geen dan kleine porties voer of schaf een speciale etensbak aan die ervoor zorgt dat de voeding minder snel kan worden opgegeten. Voer uw hond niet van een hoogte, maar zet de etensbak gewoon op de grond. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat bij het voeren vanaf een hoogte gelijktijdig veel lucht wordt ingeslikt wat de kans op een kanteling doet vergroten. De grootte van de brokken spelen hier ook een rol in. Geef bij voorkeur grote brokken, ook dan wordt er minder lucht ingeslikt. Verder zijn er nog een paar medische zaken die het risico verhogen. Honden die bekend zijn met andere maag-darmproblemen lopen meer gevaar en ook honden waarvan de milt operatief is verwijderd hebben een verhoogd risico.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.