Tips vuurwerkangst

Misschien vroeg om nu al over te beginnen, maar samen met de feestdagen staat ook Oud en Nieuw weer voor de deur. Voor mensen is het een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie! Ieder jaar lijkt het knallen eerder te beginnen en dus willen wij alvast informatie aan u geven. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen en weken heen te komen?

Wat te doen om angst zoveel mogelijk te voorkomen?

 1. Creëer een veilige plaats voor uw huisdier waar hij of zij van tevoren al aan kan wennen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen.
 2. Laat binnen het licht aan en zet een radio of tv aan. Dit dempt de geluiden van buiten
 3. Houdt ramen en gordijnen dicht.
 4. Probeer de aandacht af te leiden. U kunt dit doen door bijvoorbeeld een kluif te geven aan uw hond
 5. Leg een grote deken neer waar uw huisdier lekker in kan wegkruipen. Dit geeft een veilig en warm gevoel.
 6. Laat uw hond alleen aangelijnd uit zodat hij of zij niet weg kan rennen als hij of zij schrikt van onverwachte geluiden. Dit geldt ook voor de weken voor Oudjaarsdag. Maak geen grote wandeling en ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten! Uw hond kan zijn of haar plasje best even ophouden.
 7. Voor katteneigenaren: sluit het kattenluik enige dagen voor Oud en Nieuw. U moet er toch niet aan denken dat uw kat schrikt en niet meer thuis durft te komen waar het warm en veilig is.
 8. Uw dier belonen bij goed gedrag mag zeker! Bijvoorbeeld als uw hond of kat rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Probeer angstgedrag wel zoveel mogelijk te negeren. Straf uw dier NOOIT als hij of zij angstig is!
 9. Steek geen vuurwerk af in de voor- of achtertuin. Probeer dit op enige afstand af te steken. Mochten de buren vuurwerk willen afsteken: prima, maar vraag netjes of zij ook met uw dieren rekening willen houden.
 10. Begin op tijd met het laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Dit kan door middel van een CD met vuurwerkgeluiden. Als u een paar weken van te voren dagelijks deze CD opzet, kan uw dier wennen aan de geluiden en deze op den duur als normaal gaan beschouwen.

  Gelukkig is er steeds meer beschikbaar op de markt om angstgedrag bij dieren te verminderen doormiddel van bijvoorbeeld voedingssupplementen, medicijnen en geurstoffen. Deze middelen kunnen uw dier ondersteunen tijdens stressperiodes. Het ene medicijn/supplement kunt u eerder gebruiken in het jaar dan anderen.

  Hieronder de meest gebruikte middelen in de weken voor Oud en Nieuw:

  D.A.P verdamper of halsband voor de hond
  Dit is een synthetische geurstof die hetzelfde is als de geur die een teefje verspreidt wanneer ze haar puppy’s zoogt, zogenaamde “dog appeasing” feromonen. De geur stelt de pups gerust en helpt hen om nieuwe stimuli te accepteren. Het is aangetoond dat deze geurstof ook bij volwassen dieren nog steeds een geruststellende invloed heeft en op deze manier een kalmerend effect kan hebben. Er zijn verdampers voor in het stopcontact en halsbanden die de geur verspreiden.
  Het beste is om 2-4 weken voor Oud en Nieuw dit middel in te zetten.

  Feliway verdamper of spray voor de kat (Feromonen)
  Dit is een geurstof die een kat normaliter afgeeft tijdens bijvoorbeeld het welbekende ‘kopjes’ geven. De geur wordt in huis verspreid door een verdamper in het stopcontact of een spray. Bij vuurwerkangst kan Feliway gebruikt worden om het gevoel van vertrouwdheid en veiligheid te verhogen, waardoor angstige reacties op harde geluiden kunnen worden verminderd. De Feliway verdamper dient minimaal 2-4 weken voorafgaand aan het vuurwerk ingezet te worden. De spray kunt u ook op voorhand zo nu en dan gebruiken op plekken waar uw kat zich het liefst bevindt.

  Telizen voor de hond en kat
  Het smakelijk voedingssupplement Telizen kan een bijdrage leveren aan de vermindering van angst voor vuurwerk van hond of kat. Telizen bevat de werkzamestof L-theanine. L-theanine komt van nature voor in groene thee en geeft via een drietal wegen het signaal ‘ontspanning’ af op hersenniveau. Daardoor zwakt het een reactie door abnormale angst af, werkt het rustgevend voor hond en kat en verhoogt het de leercapaciteit. Het verdient aanbeveling om 4-8 weken voor de jaarwisseling met Telizen te starten voor het beste effect.

  Zylkene voor de hond en kat
  Deze capsule bevat alfa-casozepine: een stof die in het lichaam van jonge dieren gemaakt wordt van een eiwit uit de melk. Deze stof heeft een rustgevend effect. Bij volwassen zoogdieren is de vertering zodanig veranderd dat deze stof niet meer gemaakt wordt uit de melk. Echter wanneer de stof direct gegeven wordt reageert het lichaam er net zo op als het jonge dier. Via een speciale techniek is men er nu in geslaagd om alfa-casozepine in capsulevorm aan te bieden. De capsules met smakelijk poeder mogen geopend worden zodat het poeder over de voeding gestrooid kan worden. Met dit middel kan het beste al in november mee begonnen worden voor het beste effect.

  Calm diet Royal Canin voor de hond en kat
  In deze voeding zitten de stoffen alfa-casozepine (zoals ook in Zylkene) en L-tryptofaan. Dit eiwit heeft een positief effect op de gemoedstoestand. Het vermindert angst en onrust en verbetert eetlust en slaap. Het voer heeft beste effect wanneer het 4-8 weken voorafgaand aan de stress situatie ingezet wordt.

  Thundershirt
  Een Thundershirt is een soort jas/romper die uitgaat van de werking van inbakering. Net als bij baby’s kan een ”strakkere jas” een rustgevend en kalmerend effect hebben op honden. Het Thundershirt lijkt voor diverse honden heel goed te werken, maar er is uiteraard ook een groep waar het niets voor doet of waar het zelfs onplezierig voor is. Belangrijk is dat de introductie gepaard gaat met positieve associaties. Wij hebben deze shirts niet standaard op voorraad, indien u het wenst, kunnen we ze voor u bestellen. De juiste maat is zeer belangrijk!

  Hieronder de middelen die voorgeschreven kunnen worden door de dierenarts vlak voor Oud en Nieuw

  Sileo voor de hond
  Sileo is een gel dit op het mondslijmvlies kan worden aangebracht en bevat als werkzame stof dexmedetomidine. Dit kalmerende geneesmiddel verhindert de afgifte van Noradrenaline in het lichaam: een stof die normaal gesproken alertheid en opwinding in stand houdt. Een lagere afgifte hiervan vermindert acute stress en angst die wordt veroorzaakt door (onverwachte) geluiden bij honden. Sileo kan op Oudjaarsdag worden ingezet zodra er angstgedrag waargenomen wordt. Sileo mag om de zoveel uur gegeven worden. Meer informatie hierover ontvangt u van de assistente aan de balie op het moment dat u het middel ophaalt. Dit middel kan alleen worden voorgeschreven voor de dierenarts.

  Pexion voor de hond
  Pexion is een medicijn dat al enige jaren ingezet wordt bij honden met epilepsie. Sinds kort heeft het echter ook een registratie voor gebruik tegen angst voor harde geluiden. Belangrijk bij gebruik van deze medicatie is om 2 dagen van tevoren te beginnen. Bijwerkingen in de vorm van sloomheid en braken kunnen voorkomen, maar gelukkig is dit tijdelijk en gaat dit binnen 24-48 uur spontaan over. Pexion wordt niet gebruikt bij katten. Dit middel kan alleen worden voorgeschreven door de dierenarts.

  Voorheen werd het middel Alprazolam regelmatig voorgeschreven. Dit is sinds enige jaren verboden omdat het geen geregistreerd middel is.

  Kalmerende medicatie voor katten
  Vaak hebben honden meer last van vuurwerkangst dan katten. Er zijn dan ook weinig middelen voor katten op de markt die ingezet kunnen en mogen worden op Oudjaarsdag. Het middel Diazepam of Gabapentine wordt nog wel eens voorgeschreven aan erg angstige katten. Voor meer informatie hierover moet u contact opnemen met één van de artsen of assistenten van de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *