Verzorging van konijnen in de wintermaanden

Konijnen zijn zeer geliefde huisdieren in Nederland. Ze worden zowel binnen als buiten gehouden. Voor konijnen die warm in huis leven, verandert er vrijwel niets tijdens de koudere wintermaanden. Voor de konijnen die buiten leven, is dit een ander verhaal en zijn er een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden.

Konijnen kunnen, met wat voorzorgsmaatregelen, tot -15/-20 graden overleven, maar vanaf -10 graden moet u zeker maatregelen nemen. Belangrijk is om buitenkonijnen niet zomaar in huis te zetten!! Ze zijn 3 maanden lang bezig geweest om een wintervacht aan te maken. Als ze vervolgens met deze ‘winterjas’ naar binnen worden gehaald, is er zelfs kans op oververhitting.
Als u merkt dat oudere of zwakkere dieren wat moeite hebben om warm te blijven, verplaats ze dan naar een garage of schuur met voldoende ventilatie, licht en frisse lucht. De beschutting en wat hogere temperaturen tot maximaal 10/12 graden kunnen al voldoende zijn. Is het geen mogelijkheid om uw konijnen in een schuur of garage te zetten? Zorg er dan voor dat de konijnen diep in het stro weg kunnen kruipen.

Konijnen zijn sociaal en leven van nature altijd in groepen. Een maatje om tegenaan te kruipen is het allerbelangrijkste voor uw konijn! Zorg er dus voor dat u altijd minimaal 2 konijnen bij elkaar houdt zodat ze ook bij elkaar warmte en steun kunnen halen!

Maar wat is er verder allemaal nog meer voor nodig om uw konijnen fijn de wintermaanden door te laten komen?
Allereerst is het belangrijk dat het hok uit de wind staat. Een buitenhok moet tevens een nachthok hebben. Hier kunnen uw konijnen namelijk beschut zitten. Om in de winter de kou uit het konijnenhok te houden, is het mogelijk om plexiglas voor het gaas te monteren. Hiermee blijft de koude wind buiten, maar is er toch voldoende licht. Laat hierbij altijd voldoende ruimte open voor ventilatie. Een andere mogelijkheid is om jute voor het gaas te hangen. Dat ventileert beter dan plexiglas, maar maakt het konijnenhok wel wat donkerder. Vergeet de ren van het hok niet af te schermen aan de windzijde, zodat uw konijnen niet op de tocht komen te zitten.

Ook aan de binnenkant van het hok kunt u aanpassingen doen om het voor uw konijnen zo aangenaam mogelijk te maken. Om mee te beginnen is een goede bodembedekking van groot belang! Begin met een dikke onderlaag dat vocht absorbeert en warmte vasthoudt. Leg daar bovenop een dikke laag met stro waar uw konijnen lekker in kunnen wegkruipen om zichzelf warm te houden. In het hok zelf kunt u ook nog extra huisjes plaatsen waar ze zich warm in kunnen houden.

Voeding van konijnen in de winter
Het is niet nodig om uw konijnen in de winter veel meer voer te geven dan normaal. Van nature houden konijnen zich in de winter namelijk rustiger, omdat er dan ook minder voedsel te vinden is. U kunt uw konijnen extra ondersteunen door tijdens de koudere dagen een pluk extra hooi te geven. Zorg ervoor dat u niet te veel konijnenvoer laat liggen. Dit geldt met name als het vriest. Wanneer konijnen bevroren voedsel eten, kunnen ze diarree krijgen. Merkt u dat uw konijnen diarree hebben tijdens de dagen dat het vriest? Geef uw konijnen een aantal dagen alleen water en ruwvoer zoals hooi. Gaat het niet over? Maak dan een afspraak bij de dierenarts

Water vervangen/verversen
Tijdens de koude wintermaanden bevriest het water van konijnen regelmatig! Daarom is het belangrijk om bij echte kou het water meerdere malen per dag te controleren en indien nodig te verversen. Om te voorkomen dat het water bevriest zijn er speciale isolatiehoesjes voor om de drinkfles. Houd het water wel goed in de gaten; met de hoesjes duurt het langer voordat het water bevriest, maar bij stevige vorst kan dit alsnog gebeuren. Controleer ook regelmatig het tuitje van de drinkfles. Ondanks een hoesje kan dit tuitje gemakkelijk bevriezen, waardoor er ook geen water uit komt. Heeft u geen drinkfles, maar bakjes op de grond staan? Voor deze geldt uiteraard hetzelfde wat bevriezen betreft.

Koude oren
Veel eigenaren voelen bij konijnen aan hun oren om te kijken of ze het te koud hebben of niet. Dit zegt echter niet zoveel, want in de winter zullen alle konijnen koude oren hebben! Wilt u weten of uw konijnen het te koud hebben? Controleer dit dan door het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd. Daar moet het warm zijn. Is dit niet het geval; neem hem of haar dan even mee naar binnen en leg hem of haar in een dekentje. Uw konijn moet dan vrij snel weer warm worden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *