Zandvliegen – Leishmania

De zandvlieg is een ééncellige parasiet die voor grote problemen kan zorgen bij uw hond. U moet de zandvlieg dan ook niet verwarren met de zandvlo want dit is echt een heel ander type beestje dat dan ook weer voor andere problemen kan zorgen.

In Nederland komen deze zandvliegen niet voor, maar in het Middelandse Zeegebied zeker wel. Neemt u uw hond mee op vakantie? Zorg dan voor een goede preventieve bescherming om te voorkomen dat uw hond de ziekte Leishmania oploopt. Aangezien de zandvliegen met name ’s avonds en ’s nachts actief zijn, is het advies om uw hond op deze momenten zo veel mogelijk binnen te houden.

Leishmania is een nare ziekte die toch wel regelmatig voorkomt. Er bestaat helaas nog steeds geen goed werkende vaccinatie voor deze ziekte en zonder behandeling kan een dier overlijden. Er zijn wel middelen te verkrijgen om besmetting te voorkomen dus vraag hiernaar op de praktijk.

Het kan geruime tijd duren voordat een besmette hond ook echt verschijnselen gaat vertonen. U moet hierbij denken aan maanden tot jaren.

Symptomen aan de huid zijn:

  • Schilfering
  • Kaalheid
  • Kleine korstjes
  • Grotere knobbels in de huid (soms)
  • Eelt aan de neus
  • Lange afwijkende nagels

Bij langdurig ziek zijn zonder behandeling zal uw huisdier vermageren en kunnen inwendige organen ook beschadigd raken. Hierbij moet u denken aan nier- en leverfalen en problemen met de milt.

Leishmania is moeilijk te behandelen en de behandeling kan langdurig en kostbaar zijn. Een snelle diagnose en start van behandeling zijn hierbij erg belangrijk. Bovendien is ondanks behandeling een latere terugval niet uit te sluiten. Veel patiënten krijgen langdurig medicatie en komen regelmatig op controle. Diagnose wordt gesteld door middel van een bloedonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *