Op reis met de hond of kat

Als u met uw huisdier op reis wilt naar het buitenland, dan zult u, afhankelijk van het land van bestemming, met een aantal zaken rekening moeten houden. Voor een bezoek aan het buitenland zijn de volgende zaken verplicht:

– Een EU paspoort
– Een chip
– Een Rabiës inenting (hondsdolheid)

EUROPEES PASPOORT
Vanaf 2004 is er een zogenaamd Europees Dierenpaspoort voor honden, katten en fretten. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar en is tevens het bewijs van vaccinatie tegen Rabiës. De gegevens van de vaccinatie moeten voor extra betrouwbaarheid geseald worden tegenwoordig: controleer voor vertrek goed of dit is gedaan door de dierenarts! Het Europese Dierenpaspoort is enkel bij een dierenarts te verkrijgen en is alleen verplicht bij het overgaan van de Nederlandse grens. Blijft uw hond, kat of fret in Nederland, dan volstaat een vaccinatieboekje.

IDENTIFICATIE
Eigenaren zijn verplicht een identificatie bij hun huisdier te laten aanbrengen indien hun huisdier meegaat naar het buitenland. Vroeger ging dit door middel van een tatoeage, tegenwoordig wordt dit gedaan met behulp van een onderhuidse chip. In deze chip zit een elektronische transponder die een nummer in de vorm van een barcode bevat. Deze staat gekoppeld aan een online databank. Met een speciaal apparaatje (reader) kan de chip afgelezen worden en op deze manier kan de douane controleren of de gegevens in het Europese paspoort overeenkomen met de gegevens die geregistreerd staan bij de databank.

RABIËS INENTING
Honden, katten en fretten moeten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid, ofwel Rabiës. Deze vaccinatie moet in de meeste gevallen minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden en uw huisdier moet ouder zijn dan 12 weken. De meeste Rabiësvaccinaties zijn drie jaar lang geldig. Dit houdt in dat uw huisdier één keer in de drie jaar gevaccineerd hoeft te worden tegen Rabiës. De vaccinatie wordt door de dierenarts aangetekend in het Europese paspoort en moet worden geseald om fraude te voorkomen.

Sommige landen vragen om meer informatie en stellen dus ook meer eisen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een bloedtest voor een Rabiëstiter, een minimale leeftijd, type ras of gezondheidsverklaring. Voor een goed overzicht per land wat de eisen zijn, verwijzen wij u door naar de website:  www.licg.nl

Heeft u nog vragen over bovenstaande of is er iets nog niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met één van onze assistentes op de praktijk.