Oorontsteking (otitis externa) bij de hond

Oorontstekingen komen helaas veel voor bij honden. Meerdere factoren kunnen een rol spelen in het ontstaan van een oorontsteking: de vorm van het oorkanaal en condities die leiden tot een overmatige productie van oorsmeer. Door de “J”-vorm van het oorkanaal kan oorsmeer niet makkelijk uit het oor komen. Het gevolg is dat het blijft zitten en opstapelt, dit leidt tot bacteriën en gisten die zich snel vermenigvuldigen. Een oorinfectie is het gevolg.

Oorzaken oorsmeer

Meest voorkomende oorzaak (>80%): een onderliggende allergie. De huid in het oor is ontstoken en een infectie door bacteriën of gisten volgt snel. Wanneer de allergie niet wordt aangepakt zullen de klachten op den duur terug komen.
Irritatie van water door wassen of zwemmen of ongeschikte oorproducten.
Oormijt of vreemde voorwerpen (grasaar) in het oor.
Overmatige haargroei in het oorkanaal (Poedel, Labradoodle, Schnauzer).
Het is dus belangrijk dat we niet alleen de ontsteking aanpakken maar ook de onderliggende oorzaken!

Voorkomen

Kom bij twijfel of klachten (kop schudden, piepen, krabben aan de oren) op tijd naar de dierenarts om een mogelijke ontsteking gelijk aan te pakken.
Wanneer uw hond een allergie heeft of anderzijds gevoelig is voor oorontsteking kunt u het oor met een daarvoor geschikt middel regelmatig reinigen. Vraag hiernaar bij uw dierenarts.
Gebruik nooit wattenstaafjes, water of olie in de oren om schoon te maken!
Water/vocht en warmte kunnen de situatie verergeren, maak de oren daarom na elke zwembeurt goed schoon met een daarvoor geschikte oorreiniger.