Oververhitting bij de hond

In de zomermaanden kan de temperatuur aardig hoog oplopen in ons land!
Dit is heerlijk voor ons mensen, maar voor veel honden zijn deze warme dagen erg zwaar en gevaarlijk. Ze kunnen hond warmte niet goed kwijt en raken daardoor snel oververhit.

Wij mensen kunnen onze warmte kwijt door te zweten; honden hebben deze mogelijkheid helaas niet. Zij kunnen alleen hun warmte kwijt via hijgen en via hun voetzolen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus zeer beperkt.

Maar wat is dan precies het gevaar van die warmte voor een hond?
Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten. Dit kan schade toebrengen aan belangrijke organen zoals het hart, de lever, de nieren en de hersenen. Deze schade kan blijvend zijn. Overlijdens is helaas ook een risico..

De symptomen die bij oververhitting voorkomen zijn:
– extreem hijgen
– veel kwijlen
– sloomheid
– donkerrode/paarse slijmvliezen en tong
– buiten bewustzijn raken
– een lichaamstemperatuur van boven de 41 graden

Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld! De hond moet op een koele en schaduwrijke plek worden gelegd en moet water toegediend krijgen. Door water binnen te krijgen, zal het lichaam van binnenuit langzaamaan weer afkoelen. De buitenkant van het lichaam moet met, bij voorkeur stromend, water worden afgekoeld. Een tuinslang is hiervoor zeer geschikt.
Een andere goede manier van koelen is door natte doeken op dun behaarde delen van het lichaam te leggen. De oksels, liezen en buik zijn hier een goed voorbeeld van.

IJskoud water is NIET aan te raden!! Gewoon koel water is voldoende.

Verder is het belangrijk dat de hond met rust gelaten wordt. zodat hij of zij rustig kan bijkomen van de warmte. Meet in de tussentijd de lichaamstemperatuur en neem contact op met de dierenarts. Van daaruit wordt verder besproken en beoordeeld of een bezoek noodzakelijk is in verband met de eventuele beschadigde organen in het lichaam. Een hond die niet stabiel is, mag niet vervoerd worden!

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Om oververhitting te voorkomen moet een hond op erg warme dagen rustig gehouden worden. Dit houdt in dat een hond geen stevige inspanningen moet doen: niet rennen naast een fiets, niet achter een bal aanrennen, niet wild spelen en geen lange wandelingen maken. Ook het strand is niet geschikt op zulke warme dagen: er zijn weinig schaduwplekken en weinig drinkgelegenheden. Bovendien is het zand erg warm voor de voetzolen.

En de bekendste misschien wel: laat uw hond NIET in een auto zitten! Zelfs niet met de ramen op een kiertje: de temperatuur stijgt veel te snel in de auto en voor de hond is er geen ontsnappen meer aan.

Let op: honden met zeer korte neuzen (Mopshonden, Engels en Franse Bulldogs, Boxers etc.) lopen meer risico op oververhitting. Door hun lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met warm weer.