Giardia

Giardia is een protozo, een hele kleine, eencellige darmparasiet die voorkomt bij zoogdieren, ook bij de mens. Giardia komt vaak voor in ‘dichtbevolkte’ gebieden, zoals kennels, catteries en pensions. Een infectie met Giardia leidt vaak tot een steeds terugkerende diarree en vermageren. Het komt het meeste voor bij jonge dieren. Ze worden vaak in het nest al besmet met Giardia. De eitjes van Giardia blijven achter op de vacht van uw huisdier en in de omgeving. Hierdoor loopt uw hond of kat steeds het risico zichzelf opnieuw te besmetten. Ook andere honden en of katten in huis kunnen besmet raken en worden daarom ook behandeld.

Het is niet altijd eenvoudig om de diagnose te stellen, aangezien een besmet dier niet continue Giardia eitjes in de ontlasting uitscheidt. Vandaar dat er voorheen een test was waarbij ontlasting nodig was van 3 dagen. Tegenwoordig is er ook een test beschikbaar waarbij ontlasting van één dag genoeg is. Deze ontlasting wordt opgestuurd naar het laboratorium en met twee werkdagen heeft u al een uitslag.

De behandeling

Giardia kan worden behandeld met Metronidazol (Metrazol, Metrobactin). Dit is een antibioticum dat ook Giardia kan bestrijden. Dit middel moet gedurende 5-7 dagen gegeven worden. Een alternatief voor Metronidazol is Panacur. Dit is een speciaal wormmiddel dat Giardia bestrijdt. Het wordt gedurende 5 dagen gegeven.  Bij sommige stammen van Giardia werkt Panacur effectief, bij andere Metronidazol!

Om de cirkel van herbesmetting te doorbreken is het belangrijk dat we uw huisdier niet alleen behandelen met medicijnen, maar dat het dier en de omgeving ook parasiet-vrij worden gemaakt. Dit kunt u doen door uw huisdier te wassen met shampoo voor dieren. Tevens moeten de kleedjes en kussentjes gewassen worden op 60 graden in de wasmachine. Het huis, met name de mand, ligplaatsen en vloeren moet schoongemaakt worden met allesreiniger.

Schema van behandeling

  • 5 dagen Panacur of 5-7 dagen Metrazol
  • Op dag 3 en dag 5 van de behandeling uw dier wassen
  • Op dag 3 en dag 5 de kleedjes, kussen etc wassen op 60 graden
  • Op dag 5 het huis schoonmaken met allesreiniger


Voeding

Omdat de giardia parasiet het darmslijmvlies aantast, is uw dier gebaat bij een lichtverteerbaar dieet, dit versnelt het herstel van de darm. Royal Canin Intestinal (en voor de jonge hond Intestinal Junior) is hiervoor heel geschikt. Deze voeders zijn alleen bij de dierenarts verkrijgbaar.

Controle

Het beste is om te controleren of de infectie over is, 2 weken na de kuur. We herhalen dan de giardia test (van 3x ontlasting). Als de infectie niet over is, kan de andere kuur (Metrazol of Panacur) worden ingezet. Als de infectie wel over is, maar de diarree nog aanhoudt, moet de hond op een Intestinal Dieet worden gezet om de darm verder te laten herstellen.

Belangrijk

Giardia is niet alleen besmettelijk voor honden en katten maar ook voor mensen. Kinderen lopen het grootste risico. Als bij uw huisdier Giardia is vastgesteld, is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven. Daarom is handen wassen na contact met uw huisdier erg belangrijk. Mocht u zelf diarree krijgen, adviseren we u contact op te nemen met uw huisarts en te vermelden dat uw huisdier Giardia heeft.