Groene aanslag reiniger: gevaarlijk voor katten!

Het voorjaar komt eraan, de dagen worden langer, de deuren van de tuin gaan straks weer lekker open….. kortom: tijd om het terras schoon te maken met groene aanslag reiniger! Een ontzettend effectief middel tegen algen, maar helaas ook erg smakelijk voor katten. Hier zit het gevaar dan ook in.

Katten kunnen het middel binnen krijgen door het rechtstreeks op te likken of door het wassen van hun pootjes en/of vacht. Veel van deze middelen bevatten een werkzame stof die zeer giftig is voor katten; namelijk didecyldimethylammoniumchloride. Deze stof heeft een bijtende werking op slijmvliezen en zal voor pijnlijke zweren en brandwonden zorgen in de bek met alle gevolgen van dien. Kleine binnengekregen hoeveelheden kunnen al grote gevolgen hebben!

Symptomen bij een kat die groene aanslagreiniger heeft binnengekregen, zijn kwijlen en een opgezette tong. Ook kan de brandwond die zich in de mond bevindt een stinkende geur veroorzaken. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de eetlust verdwijnt of dat de kat onmogelijk nog kan eten door de pijn en wonden.

Behandeling door de dierenarts is mogelijk, mits de gevolgen niet te ernstig zijn. Als u het vermoeden heeft dat uw kat in contact is geweest met aanslag reiniger of een ander vergif, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met één van onze praktijken. Neem de verpakking van de reiniger of het vergif mee naar de kliniek, zodat wij precies kunnen achterhalen welke stoffen uw dier heeft binnen gekregen.

Bij inname van bijtende stoffen is het niet verstandig om het dier te laten braken. Dit omdat de slijmvliezen dan nogmaals in contact komen met de giftige stof. De behandeling zal daarom vaak met name ondersteunend zijn. De kat zal pijnstillers krijgen, eventueel medicatie om zwelling tegen te gaan en in ernstigere gevallen zal een voedingssonde worden aangebracht. De voeding komt daarmee via de neus binnen waardoor de zweren in de bek kunnen herstellen.

Mocht er een te grote hoeveelheid zijn binnengekregen, treden er echter zulke ernstige verbrandingen op dat de kat helaas geëuthanaseerd moet worden. Dit is dan de enige en beste optie voor het beestje…