Met welk huisdier kunnen wij u helpen?

Hond

Kat

Knaagdier

Honden, wat moet u weten?

Vaccineren

Het is belangrijk om uw hond van jongs af aan te beschermen door middel van vaccinaties. Het vaccinatieschema ziet er als volgt uit:

Pupvaccinatie 6 weken: hondenziekte, parvovirus
Pupvaccinatie 9 weken: grote cocktail (+ evt kennelhoest)
Pupvaccinatie 12 weken: grote cocktail (+ evt rabiës)
1-jarige leeftijd: grote cocktail (+ evt kennelhoest)

Vervolgens moeten honden jaarlijks gevaccineerd worden tegen de ziekte van Weil, en elke drie jaar met de grote cocktail. De grote cocktail biedt bescherming tegen het parvovirus, hondenziekte en leverziekte. Als u de vaccinatiestatus van uw hond wilt laten controleren, is hiervoor een bloedonderzoek beschikbaar. Let op: bescherming tegen ziekte van Weil is niet vast te stellen met een bloedonderzoek, dus deze vaccinatie moet uw hond in elk geval jaarlijks hebben.

Kennelhoest

Kennelhoest hoort in principe bij de jaarlijkse vaccinatie, om uw hond te beschermen in een omgeving met hoge infectiedruk. Dit geldt zeker voor honden die naar het pension gaan, maar ook voor bezoekers van druk bezochte uitlaatveldjes. Kennelhoest kan via een neusdruppel gegeven worden, of per injectie. Na de neusdruppel is de immuniteit na 72 uur al voldoende aanwezig om aan het risico (pension bijvoorbeeld) te kunnen worden blootgesteld. Als kennelhoest voor het eerst per injectie gegeven wordt, moet deze na 3 weken herhaald worden, waarna de immuniteit voldoende op peil is.

Dierenpensions mogen hun eigen eisen bepalen m.b.t. de benodigde vaccinaties. Informeer altijd naar de specifieke eisen ruim voor het verblijf.

Ontwormen

Ontwormen van uw hond moet 4 keer per jaar. Onze ontwormingsmiddelen werken tegen een breed spectrum aan wormsoorten, en worden gemakkelijk opgenomen als tablet.

Ontvlooien

Ontvlooien kunt u doen met verschillende middelen. Sommige vlooienmiddelen werken ook tegen teken. De werkzaamheid van onze middelen varieert van 1 tot 8 maanden. Afhankelijk van uw wensen kunt u kiezen uit pipetten, tabletten of een band. Wij hebben de nieuwste middelen, waarvan nog geen resistentie te verwachten is. Kom gerust langs voor meer info!

Gaat uw hond mee naar het buitenland? Dan is het volgens Europese regelgeving verplicht om te vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie moet tenminste 3 weken voor de aanvang van de reis gegeven worden en in het paspoort worden afgetekend door een erkend dierenarts. Aangezien de rabiësvaccinatie pas gegeven kan worden vanaf 12 weken leeftijd, mag uw dier dus pas vanaf 15 weken leeftijd de grens over. De vaccinatie is gedurende 3 jaar geldig.

Bovendien kan het nodig zijn om specifieke parasieten te weren of bestrijden, zoals bijvoorbeeld hartworm en zandvliegen. Laat u goed informeren voor u vertrekt, om infectie met exotische infectieziekten te voorkomen. Zorg verder dat uw dier gechipt is en een Europees Dierenpaspoort heeft. Voor verdere invoereisen per land, kijkt u op www.licg.nl.