Dentale röntgen

De praktijk in Aalsmeer beschikt over een dentaal röntgensysteem waarmee

Dentale röntgen

Sinds 2020 beschikt de praktijk in Aalsmeer over een dentaal röntgensysteem waarmee we röntgenfoto’s van het gebit van uw huisdier kunnen maken. Dit kunt u vergelijken met uw tandarts die röntgenfoto’s maakt. Deze dentale röntgenfoto’s kunnen we direct op een computerscherm aflezen en interpreteren.

Waarom een dentale röntgenfoto?
Door dentale rӧntgenfoto’s te maken kunnen we betere tandheelkunde bij uw huisdier toepassen. Wist u dat van alle tanden en kiezen maar een derde zichtbaar is? Het overige twee derde deel zit in het kaakbot. Met behulp van dentale röntgenfoto’s kunnen we dit deel in beeld brengen en beoordelen. We kijken of een tand of kies geëxtraheerd (getrokken) moet worden of kan blijven zitten. Zitten er abnormale wortels aan de tand of kies? Zit er een ontsteking? Zit er nog een wortel aan de melktand die er al uit had moeten zijn? Al deze vragen kunnen makkelijk en snel beantwoord worden met behulp van het röntgenapparaat.

Maar hij eet nog!
Vaak denkt een eigenaar dat zolang de hond of kat nog eet, er geen reden is om het gebit te laten behandelen. Niets is echter minder waar. Net als bij mensen blijven huisdieren gewoon eten, ook met kiespijn.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Voor het maken van een goede röntgenfoto is het heel belangrijk dat het dier stil ligt. U begrijpt waarschijnlijk wel dat dit zonder roesje onmogelijk is. Net als bij de humane tandarts wordt er een plaatje in de bek van het dier geplaatst. Dit is pijnloos en brengt geen schade aan aan het gebit. Belangrijk is dat dit plaatje goed gepositioneerd is voor het maken van een goede röntgenfoto. Dit is een precies klusje waar de artsen meerdere cursussen voor hebben gevolgd. Als het plaatje eenmaal goed ligt, wordt de röntgenbuis aan de buitenkant van het dier op de juiste plaats gezet. Als alles goed ligt en de ruimte leeg is in verband met de straling wordt de foto gemaakt. Het ontwikkelen gebeurt digitaal en dus is er meteen een resultaat.

Komt u als klant altijd op de praktijk in Uithoorn of Mijdrecht? Dan kan het zijn dat de dierenarts of assistente u hiervoor doorverwijst naar onze vestiging in Aalsmeer.

Mocht u over dit onderwerp nog vragen hebben dan kunt u altijd even contact met ons opnemen.