Een insectenbeet bij de hond of kat

Het voorjaar is weer begonnen en daarmee komen alle insecten weer tevoorschijn: vlinders, wespen, bijen, vliegen, hommels etc. Veel honden en katten vinden het leuk om deze beestjes uit de lucht te vangen. Helaas kan dit soms voor wat problemen zorgen omdat zij niet het verschil kunnen zien tussen een onschuldig insect of een stekende wesp of bij.

Maar wat moet u nou doen als uw hond of kat gestoken is door een insect?

Wanneer uw hond of kat wordt gestoken door een wesp of bij dan doet dit pijn. Op de gestoken plek kan de huid rood en gezwollen raken. Deze verschijnselen zijn vervelend, maar trekken vanzelf weer weg. Om de pijn en zwelling tegen te gaan, kunt u de huid koelen. Dit kan bijvoorbeeld met een koelelement of met ijsklontjes in een zakje. Let er wel op dat er altijd bescherming zit tussen het koelelement en de huid. U kunt hier bijvoorbeeld een theedoek voor gebruiken.

Sommige insecten laten soms na het steken hun angel achter in de huid van uw huisdier. Bijen en hommels zijn hier een voorbeeld van. Als u deze ziet zitten dan kunt u hem er met een pincet proberen uit te halen. Desinfecteer de plek hierna met bijvoorbeeld (verdunde) Betadine.

Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts na een insectenbeet?

Wanneer uw huisdier rondom de bek, neus, keel of ogen is gestoken, neem dan altijd direct contact op met uw dierenarts! Er kan een zwelling ontstaan waardoor uw dier ademhalingsproblemen kan krijgen en in het ergste geval kan uw huisdier stikken en te komen overlijden.

In sommige gevallen neemt de zwelling en/of roodheid niet met een paar uur af. In dat geval is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Het kan namelijk zo zijn dat uw dier een allergische reactie op de steek heeft en hulp van een dierenarts is dan nodig. Een allergische reactie kan levensbedreigend zijn dus onderschat dit niet en neem, ook bij twijfel, contact op met uw dierenarts.

Hoe herkent u een allergische reactie?

Een hond of kat die allergisch blijkt te zijn voor een insectenbeet kan een aantal symptomen hebben.
Deze symptomen treden vaak snel na de gebeurtenis op. De vier belangrijkste symptomen zijn:

– Heftige zwelling op de gestoken plek
– Sloomheid / suffig reageren
– Zwalkend lopen
– Epileptische aanvallen
– Bultjes op bepaalde delen van het lichaam of over het hele lichaam