Al enkele weken krijgen we dieren op de praktijk die toch alweer één of meer teken met zich meedragen. Maar wat is een teek eigenlijk? Waarom zijn die zo gevaarlijk voor onze huisdieren? En hoe kunnen we ze bestrijden?
Teken zijn spinachtigen parasieten die het hele jaar door aanwezig zijn, maar pas actief worden op het moment dat de temperatuur stijgt. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Teken leven graag in hoog gras, struiken, tuinen en bosrijke gebieden en worden aangetrokken tot warmte en beweging van ons en onze huisdieren.
Wanneer de teek een geschikte gastheer heeft gevonden, boort hij zijn kop in de huid en laat pas weer los op het moment dat de teek voldoende bloed heeft opgezogen, wat enkele dagen kan duren. Uw huisdier kan een teek dus meerdere dagen met zich meedragen.
Maar waarom moeten we zo oppassen voor deze kleine beestjes? De teek kan wat irritatie aan de huid geven op het moment dat hij zich vasthecht aan uw huisdier. Dit is vervelend, maar niet het grootste probleem. Het grootste gevaar van een teek zit hem in het overdragen van ziekten. De ziekte van Lyme is de meest bekende ziekte die een besmette teek kan overdragen op uw huisdier. Dit geldt overigens alleen voor honden; katten kunnen deze ziekte niet krijgen.
De ziekte van Lyme uit zich bij onze huisdieren in gewrichtsontstekingen, wat lijdt tot plotselinge kreupelheid. Andere verschijnselen kunnen zijn: koorts, verlies van eetlust, uitdroging, gezwollen lymfeklieren etc. De bekende ronde kring rondom een tekenbeet die we bij mensen zien, zien we bij onze huisdieren niet.
Wel zien we vaak een klein bultje ontstaan op de plek waar een teek heeft gezeten, maar dit zegt niets over het wel of niet ontwikkelen van de ziekte van Lyme.
Maar hoe kunnen we voorkomen dat onze dieren last krijgen van teken? Simpel: door preventief uw huisdier te behandelen tegen teken. Er zijn verschillende middelen om dit te doen. Zo zijn er pipetten die u op de huid aanbrengt, een pil die uw huisdier een paar maanden beschermt tegen teken of een halsband die uw huisdier kan dragen.
Mocht uw huisdier toch een teek hebben, dan kunt u die zelf gemakkelijk verwijderen door middel van een speciale tekentang. Dit tangetje schuift u om de teek heen en met een draaiende beweging draait u zo de teek in zijn geheel eruit. Als u een teek uit de huid trekt, dan bestaat er de kans dat het kopje in de huid van uw huisdier achterblijft. Met draaien gebeurt dit niet. Blijft er onverhoopt toch nog een restje teek zitten dan is dit helemaal niet erg. Dit restje teek zal vanzelf uit de huid van uw huisdier zweren.