Vlooien

Vlooien kunnen het hele jaar rond voorkomen op uw kat of hond. Als het warmer wordt, neemt hun voortplantingssnelheid toe en dus ook de kans dat uw dier last krijgt van vlooien. Veel mensen behandelen hun dieren daarom alleen in de warme maanden, maar ook in de winter is het lekker warm in huis. Zeker voor dieren die overgevoelig zijn voor vlooienbeten is het van belang de vlooienbestrijding het hele jaar vol te houden.

Een goede vlooienbestrijding betekent dat niet alleen alle dieren in huis worden behandeld, maar ook de omgeving. Dit kan door regelmatig stofzuigen en eventueel sprayen met een insectendodend middel. Dekens, matjes en manden moeten regelmatig mee worden gewassen en/of met spray worden behandeld. Hier kunnen zich, naast volwassen vlooien, namelijk eitjes en larven bevinden die zich verder ontwikkelen.

Extra ontwormen is ook belangrijk, omdat vlooien een worminfectie kunnen overdragen als de hond of kat een vlo uit de vacht oplikt.

In onze praktijk is er keuze uit verschillende toedieningsvormen:

  • Pipet: de meeste pipetten tegen vlooien moeten maandelijks worden toegediend voor goede bescherming. Er bestaat echter ook een pipet die 3 maanden werkt, tegen zowel vlooien als teken.
  • Tablet: voor honden is er een betrouwbaar en smakelijk tablet die 3 maanden werkt, tegen zowel vlooien als teken. Voor katten bestaat er een tablet die 1 maand werkzaam is, tegen zowel vlooien als teken.
  • Vlooien- en tekenband: deze zijn langer werkzaam; gedurende 7 tot 8 maanden.

Omdat vlooien resistentie kunnen ontwikkelen tegen bepaalde werkzame stoffen, zijn niet alle middelen uit de dierenwinkel even betrouwbaar qua werking. Laat u zich voor de juiste vlooienbestrijding goed voorlichten door een van onze medewerkers.