Vaccinatie Kat

Kittens moeten op 9 en 12 weken gevaccineerd worden tegen kattenziekte en niesziekte. Deze vaccinatie wordt herhaald op 1-jarige leeftijd. Vervolgens moeten katten jaarlijks gevaccineerd worden tegen niesziekte. Het vaccin tegen kattenziekte hoeft slechts eens in de drie jaar herhaald te worden.

Binnenkatten kunnen besmet worden via onder andere handen, kleding en schoeisel. Wij adviseren daarom om ook de binnenkatten te vaccineren.

Er worden steeds minder katten in Nederland gevaccineerd, naar schatting waarschijnlijk slechts 25% van de gehele populatie. Dit heeft als gevolg dat we de afgelopen jaren steeds vaker uitbraken zien van kattenziekte en niesziekte. Niesziekte veroorzaakt ernstige luchtwegklachten en is zéér besmettelijk en hardnekkig. Kattenziekte is een zeer besmettelijk maagdarmvirus dat in ernstige gevallen dodelijk kan aflopen.

Pensions mogen eigen eisen stellen aan de vaccinaties. Meestal voldoet het bovengenoemde schema, maar controleer voor het verblijf de specifieke eisen van het pension.