Artrose bij de (oudere) kat

Is uw kat al wat ouder (10 jaar of ouder) en inactiever dan u gewend bent? Dit kan een teken zijn dat uw kat last heeft van artrose.

Wat is artrose?
Bij artrose vindt een ontstekingsreactie plaats in de gewrichten, waardoor slijtage ontstaat. Dit is een pijnlijke aandoening, die verschillende oorzaken kan hebben. Onder andere ouderdom, overgewicht, erfelijkheid en blessures zoals (oude) botbreuken of kneuzingen, spelen hierbij een rol.

Hoe herken je artrose?
Naast dat uw kat meer slaapt, kunnen de volgende symptomen ook wijzen op artrose:

  • Niet goed meer kunnen springen
  • Plotselinge onzindelijkheid (op willekeurige plekken poepen/plassen)
  • Onverzorgde vacht
  • Minder graag naar buiten willen
  • Veelvuldig miauwen en likken
  • Soms zelfs hijgen van de pijn
  • Agressie bij aaien of oppakken

Hoe stellen we de diagnose?
Tijdens een consult zal de dierenarts met u in gesprek gaan om zoveel mogelijk informatie te vergaren over de situatie en de algemene gezondheid van uw kat. De dierenarts voert ook een lichamelijk onderzoek uit om een inschatting te maken of er sprake is van artrose. Tenslotte zal een röntgenfoto altijd nodig zijn om de definitieve diagnose te stellen.

Wat kunnen er eraan doen?
Helaas is artrose niet te genezen. We kunnen het verloop van de artrose wel afremmen en het leven van uw kat zo pijnvrij mogelijk maken. Hierbij maken we gebruik van o.a. aangepaste voeding, supplementen en het bevorderen van beweging. Bij ernstige pijnklachten schrijven we een pijnstiller (soms levenslang) voor.

Twijfelt u of uw kat last heeft van artrose? Maak dan een afspraak op één van onze vestigingen. Ons team helpt u en uw kat graag verder. In het kader van de seniorenmaand kunt u dit consult combineren met de seniorencheck.